מגזין הומלס / זירת המומחים

image: Unsplash

image: Unsplash

בטיחות בבית הספר - באחריות ההורים?

בטיחות במוסדות חינוך ובמרחבים ציבוריים אמורה להיות באחריות המוסדות הציבוריים, לא? אולי. אך ללא התערבות שלכם בפועל, יתכן והילדים שלכם יהיו חשופים למפגעים. בואו נדבר על זה.

04/11/2019

כולנו מכירים את תהליכי ההכנה לקראת תחילת שנת הלימודים בבתי הספר וההכנות אותם עושים סטודנטים לקראת תחילת הסמסטר. ללא קשר לגיל הילדים והסטודנטים, נכנסות משפחות רבות, הורים וילדים כאחד, לסחרור רכישות והצטיידות, לקראת שנת הלימודים החדשה או הסמסטר המתקרב.

חודשים של עיסוק אינטנסיבי במחירים של מוצרים ושירותים, חיפוש אחר הזדמנויות רכישה של ספרים וציוד, מעבר דירה או מציאת שותפים - לעיתים מסתירים מההורים את העיסוק בשאלות המשמעותיות. שאלות מהותיות הקשורות לבטיחות ובריאות הילדים.

נושאי הבטיחות והבריאות מצויים לכאורה באחריות מוסדית ציבורית. אולם בפועל, כמו בנושאים רבים אחרים, ללא מעורבות הורית משמעותית או התארגנויות של סטודנטים בעלי מודעות, לא תמיד מקפידים על עמידה בדרישות הרגולטוריות הנדרשות במרחבים המוסדיים ובמרחבים ציבוריים כאחד.

בטיחות ילדי ביה"ס, הגנים והפעוטונים כמוצר צריכה

ציוד לימודים לשנה החדשה, ניתן לרכוש דרך האינטרנט במחירים זולים משמעותית. אך האם ניתן להבטיח את שלום הילדים דרך האינטרנט? האם בטיחות במוסדות חינוך מושפעת מקיומו של האינטרנט והרשתות חברתיות? האם הסכנה לבטיחותם של ילדים ותלמידי בית הספר אורבת להם רק במגרש המשחקים והספורט, במסדרונות בית הספר ובכיתות או שהינה גם תוצאה של חוסר תשומת לב הורית וציוד לימודים לקוי?

באתרי המכירות המקוונים לא תמצאו כלים ופתרונות שיבטיחו את שלום הילדים במוסדות החינוך ובסביבתם. סביר להניח, למשל, כי גם התקנת מצלמות בטיחות בגנים המטפלים בגילאים הצעירים - נושא אשר מצוי בכותרות מדורי החדשות והפלילים - לצערנו לא יהווה פתרון מושלם. מצלמות ישפרו את הביטחון של הילדים אך לא ימנעו מהילדים חשיפה לסכנות נוספות. כגון שימוש בריהוט לא בטיחותי, משחקים שאינם תואמים את הגיל ואפילו מזונות לא מומלצים.


בטיחות ציוד הלימודים שאנו רוכשים באינטרנט

רכישות מקוונות הן כיום דבר שבשגרה. הורים רבים עדיפים לבצע את הקניות לקראת בית הספר באתרי קניות מקוונים. לצד חשיפת הילדים בכל הגילאים למותגים ופרסומות גם בתחום הציוד הלימודי, קיים צורך ראשון במעלה לשים לב לבטיחות הציוד אשר אנו רוכשים. לדוגמא החומרים והצבעים בהם משתמשים לייצור והדפסה אינם בהכרח עומדים בתקני הבטיחות הישראליים. נכון שמרביתו של ציוד הלימודים מיוצר בחו"ל, אך כאשר הוא מיובא על ידי יבואן המתמחה בתחום, ייעשו ניסיונות לעמוד בדרישות בטיחות מינימליים.

ציוד לימודי ומשחקים אשר מיוצרים וצבועים ללא פיקוח, עלולים להוות גורם להתפתחות של תסמונות ותופעות לוואי של מחלות המושפעות מנוכחותם של חומרים אלה. כמו למשל צבעים המכילים עופרת, או צעצועי תינוקות אשר נצבעים בצבעים המכילים חומרים מסוכנים והתינוקות מכניסים אותם לפה, ציוד לימודי כגון עפרונות צבעוניים (מי לא מכניס עיפרון לפה…) המכילים חומרים אשר אסורים בשימוש במרבית מדינות אירופה וצפון אמריקה, עטיפות של מחברות וקלסרים אשר מודפסות בצבעים המכילים עופרת וכו'.
מומלץ וכדאי לכל הורה לשים לב לציוד הלימודי אותו הוא רוכש עבור ילדיו.

מה הקשר שלי ההורה לבטיחות במוסדות חינוך

בהיעדר פיקוח מוסדי מלא כמו בגני פעוטות פרטיים (נכון לזמן כתיבת שורות אלו), וגם כאשר קיים פיקוח כמו במוסדות חינוך ובתי ספר רשמיים, בשני המקרים להורה הבודד תפקיד משמעותי בשמירה על הבטיחות של ילדיו.

אין תחליף לעין פקוחה ושואלת של הורה, אשר מוצא את הדרך לעצור את המולת החיים, ולבחון את הסביבה בה שוהה ופועל ילדו. בשעות הלימודים וגם בשעות שאחרי הפעילות המוסדרת. מגרשי משחקים וספורט. אולמות וחדרי חוגים בהם פועלים הילדים.

ישנו תהליך של העמקת המודעות לבטיחות הסביבתית, קביעת תקנות פורמליות מחמירות להקמת מתקני ספורט ומשחק בליווי הוראות תחזוקה וטיפול בכל סביבת הפעילות של הילדים. אך עדיין ניתן למצוא איים גדולים של הזנחה, מתקנים לא מטופלים, שבורים וכדומה. לעיתים כתוצאה מבלאי טבעי של שימוש יומיומי ולעיתים כתוצאה מונדליזם או התנהלות לא תקינה. כך או כך, ניתן להבחין במצבים בהם ללא התערבות וטיפול מידי, עלולה להיות סכנה לילדים העושים שימוש במרחב.

שימוש באינטרנט וברשתות חברתיות כמכשיר לשיפור הבטיחות של הילדים

אנו עדים כיום לשימוש הולך ונרחב של קבוצות בכלל וקבוצות הורים בפרט, ברשתות חברתיות ובפלטפורמות אינטרנטיות נוספות, הן כמקור מידע והן כאמצעי להעברת מסרים. כאשר מדובר בציוד לימודי, ניתן בקלות להשתמש בניסיון אישי, הן של רכישות בחנויות והן של רכישות באמצעות האינטרנט. ניתן לשאוב מידע מהאינטרנט, ולהעבירו לחברי קבוצות או להפיצו כפוסט ברשתות החברתית. הניסיון האישי של ההורה, הוא כלי בעל חשיבות עצומה כאשר הוא משותף עם הורים נוספים. בתנאי שאין מאחוריו מטרות נסתרות וכל כולו מכוון לשיפור בטיחותם של הילדים ולתרום לרכישת מוצרים בטיחותיים.

בתחום הבטיחות במרחב בו שוהים הילדים, ניתן כיום להפנות שאלות, בקשות ודרישות הנוגעות לתקינות ובטיחות מגרשי המשחקים והספורט והמקומות בהם נמצא הילד בשעות הלימודים והפנאי. בין אם מדובר במרחב בתחום המוסד החינוכי (בית הספר או הגן) ובין אם מדובר במרחב ציבורי, קיימות תקנות ברורות לגבי הטיפול והשמירה על התקינות של המתקנים והמרחב עצמו.

על מוסדות החינוך לפעול על פי חוזר מנכ"ל ולערוך בדיקות בטיחות במוסדות חינוך בהתאם. קיים מנגנון מובנה של פיקוח ובקרה גם על מתקנים בתוך מוסדות החינוך וגם על מתקנים במרחב הציבורי.

על אף כל זאת, ומתוך ניסיון והיכרות עם הצורה בה מתפקדים מנגנוני הפיקוח, להורה שמור תפקיד בעל משמעות עצומה בשמירה על בטיחות הילדים.

עין פקוחה ונקיטת פעולה לשמירה על הבטיחות

להורים יש גישה ישירה כיום, באמצעות האינטרנט, גם אל הוראות התקינה של המתקנים וגם אל מנגנוני התחזוקה והאכיפה. עם וללא קשר, הם חייבים לפקוח עין ולבחון את התנאים הפיזיים והסביבה בה שוהה הילד. כאשר עולה שאלה לגבי תקינות המתקנים, הצבעים בהם משתמשים וכל תקלה אחרת, ניתן לשתף בהתלבטויות את ההורים האחרים או לפנות ישירות לגורמי הפיקוח על המרחב המדובר ולהפנות את תשומת לבם.

דוגמא למקרים בהם יש צורך בפנייה מיידית לגורמי הפיקוח על בטיחות במוסדות חינוך: כאשר פוגשים למשל במפגע בטיחותי במגרש הספורט כגון חיבור רופף בסל של מגרש הכדורסל, או תחושה שהצבע בו נעשה שימוש לצביעת המתקנים בגן, מכיל עופרת ואינו מתאים לשימוש במרחב בו ישובים ילדים.

הטלפון הנייד שלכם מאפשר לכם להעביר מידע מיידי, על סביבה מעוררת חשד לפגיעה בבטיחות הילד שלכם. הן לגורמים מוסדיים אשר אמורים לטפל במפגע והן לפרסמו בתוספת תמונה ברשתות חברתיות על מנת שהורים נוספים יוכלו להישמר מפני המפגע ולסייע בתיקונו.



שמר בטיחות והנדסה
מומחי בטיחות ויעוץ בטיחות (גם) במוסדות חינוך

 

כתבות נוספות


שירותי הובלת דירות הכוללים אריזה - כן או לא?
אם אינכם מוכנים לקחת על עצמכם את משימת האריזה, ההעמסה על הגב וההזזה של הרהיטים ושאר הציוד שלכם, אז הגיע הזמן שתמצאו חברה מנוסה שעושה זאת עבורכם. במילים אחרות, שירותי הובלת דירות הכוללים אריזה.



מה עדיף פרגולות עץ או אלומיניום?
פתרון ההצללה האולטימטיבי כיום עבור בתים עם חצר או מרפסת הוא פרגולה. רוב האנשים מכירים את העץ כחומר הגלם העיקרי לבנייתה, אך יש חברות המציעות כיום התקנה של פרגולה העשויה מאלומיניום. נשאלת השאלה: איזה חומר גלם הוא הטוב ביותר עבור פרגולות? במאמר הבא נדבר על היתרונות והחסרונות של שני הסוגים.



עבודות שיפוצים - לא (בדיוק) מה שחשבתם
בעולם שבו הכל מתחלף ומשתנה במהירות, אף אחד לא רוצה להישאר מאחור. זה נכון כמובן גם לעיצוב הבתים הפרטיים שלנו. שיפוצים הם הדרך שלנו לשדרג ולעדכן את עיצוב הבית, להתאים אותו לצרכים שלנו ולהפוך אותו למקום שכיף לנו להיות בו. 



טיפים לבחירת מזרון חדש
בחירת מזרון חדש היא החלטה חשובה מאוד עבור כל אחד מאיתנו. המזרון הוא המשטח שעליו אנו מעבירים כשליש מחיינו, ולכן ראוי שנקדיש תשומת לב ומחשבה לבחירתו. ישנם פרמטרים רבים שכדאי לשקול ולהתייחס אליהם בטרם קניית מזרון חדש, החל מסוג החומרים ממנו עשוי המזרון וכלה במידות המתאימות למיטה שלנו.


 


עוד בהומלס

דירות ונדל"ן

דירות להשכרה

דרושים

דרושים

רכב

רכב יד שניה

יד שניה

יד שניה