במהלך ההיסטוריה האנושית תמיד היו מטפלים מסוג כזה או אחר, שנתנו מענה לבעיות הנפש ולא רק לבעיות רפואיות. אך רק בעידן המודרני החל הטיפול הפסיכולוגי המדעי ללבוש צורה, החל מתורתו של פרויד ועד למומחים מאוחרים יותר.
מאז ימיו של פרויד נוצר מגוון רחב של שיטות טיפול, ובהן גם אימון אישי. אז כיצד נדע מה נחוץ לנו? הנה כמה כללי אצבע באדיבות מכללת רטר.
הבדל 1 - המטרה
אימון אישי הוא שיטה המכוונת אל עבר השגת מטרה מאוד ספציפית. זה יכול להיות שינוי בקריירה, הקמת עסק, שמירה על אורח חיים בריא, ניהול עצמי וכן הלאה. ההנחה הטמונה בבסיס שיטת האימון גורסת כי הכול נמצא בידי המתאמן, ותפקידו של המאמן הוא להוציא לאור את היכולות הללו באמצעות הנחיה נכונה.
לעומת זאת, טיפול הוא מתודה מעמיקה יותר שנוגעת בנבכי הנפש והרגש ומטרתו לטפל במגוון הגורמים לסיטואציה מסוימת. טיפול פועל בדרך הפוכה לאימון, בכך שאינו מתמקד במטרה אחת בלבד שאליה יש להגיע. כאשר מגיע אדם עם בעיה רגשית או נפשית, או שהוא חווה משבר כלשהו, דיכאון, חרדה, חוסר תפקוד וכן הלאה - אימון אינו השיטה הנכונה ויש לפנות לקבלת טיפול.
הבדל 2 - השיטה
בעוד שאימון אישי מתרכז בעיקר בכאן ועכשיו (ולעיתים גם בעתיד לבוא), הוא בדרך כלל אינו מביט אחורה במבט מעמיק אל העבר של המטופל. האימון הוא שיטת טיפול קצרת מועד שמיועדת להשגת מטרה מסוימת מרגע זה והלאה, והמבט לאחור לא רק שאינו תורם לכך, הוא אף עלול להפריע לתהליך.
יתרה מזאת, אם המאמן מגלה שמולו יושב מתאמן הסובל מבעיה רגשית או נפשית המחייבת נבירה גם בהיסטוריה שלו, הוא בדרך כלל יפנה את המתאמן לקבלת טיפול מעמיק יותר, שכן התמודדות עם העבר ונבירה בבעיות רגשיות ונפשיות אינם מתחומי עיסוקו.
הבדל 3 - ההסמכה
מטפל הוא בדרך כלל איש מקצוע שהוסמך לכך על ידי גוף אקדמי ו/או מדיני, כגון אוניברסיטה, מכללה ואף רשויות שונות במדינה: עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר, יועץ חינוכי ועוד. בניגוד לכך - מאמן יכול להגיע מכל תחומי החיים, ולהציע למתאמניו עזרה וייעוץ גם ללא הסמכה רשמית מטעם המדינה ומוסדותיה. למרות זאת רצוי לוודא שאכן מדובר במאמן בעל תעודה מוכרת, ורצוי אף חבר באיגוד מקצועי.
מצד שני, גם פסיכולוג או פסיכיאטר יכולים להרחיב את יריעת ידיעותיהם וללמוד שיטות נוספות, שיוסיפו להם כלים חיוניים שיכולים לסייע למטופליהם. לדוגמה אנשי מקצוע רבים עם תארים בעבודה סוציאלית, בפסיכולוגיה ועוד, מוסיפים לעצמם השכלה וניסיון גם בתחומים משיקים כגון ניתוב נוירו לשוני (NLP), אימון אישי, פסיכותרפיה, EMDR וכן הלאה.
הבדל 4 - המהירות
אחד השיקולים האם לפנות למאמן או למטפל, בייחוד בימינו בהם הסבלנות מתקצרת והולכת, הוא שאלת הזמן: כמה זמן יימשך התהליך עד לקבלת התוצאה הרצויה? בכל הנוגע לטיפול, התשובה די ידועה וברורה מראש. מכיוון שמדובר בתהליך עומק הנוגע גם בהיבטים נפשיים והיסטוריים של המטופל, טיפול בדרך כלל יימשך בין מספר שבועות לשנים רבות. רצוי לזכור שכיום יש גם טיפולים קצרי מועד כגון קוגניטיבי התנהגותי, המסייע לחולל שינוי בזמן קצר יותר בהשוואה לטיפול רגיל.
אימון אישי, לעומת זאת, נמשך בדרך כלל לאורך מספר שבועות או כמה חודשים לכל היותר. מכיוון שכאן המטרה היא ממוקדת מאוד, ללא נבירה בעבר וללא ניסיון לפתור תסביכים כאלה ואחרים - נגזר שאימון אישי הוא קצר מועד בהשוואה לטיפול.
רגע לפני סיום
אם נסכם לרגע את כל ההבדלים, נראה שאימון אישי נותן מענה בנושאים נקודתיים וממוקדי מטרה, ואינו אמור להימשך זמן רב; זאת לעומת טיפול שבדרך כלל דורש לנבור בעומק הרגש והעבר כדי להגיע לתוצאות, מה שבדרך כלל נמשך לא מעט זמן (אך גם פה יש יוצאים מן הכלל).
אם עדיין לא גיבשתם החלטה, מוטב להתייעץ עם חברים או בני משפחה שכבר היו בטיפול או באימון כלשהו. אפשר גם להתייעץ בקבוצות פייסבוק או בפורומים בתחומי הבריאות, ולקבל מידע ראשוני שיסייע לכם בקבלת ההחלטה הנכונה עבורכם.