מגזין הומלס

מה מברכים על הפיצה?

מה מברכים על הפיצה?

המאכל האיטלקי המפורסם ידוע בטעמו האהוב ובעובדה שהוא גורר לא מעט שאלות: אילו תוספות לשים? מתי יגיע המשלוח? אתה אוכל את החלק הקשה או משאיר אותו בצד? אחת השאלות הרלוונטיות ביותר לפיצה, לפחות עבור ציבור שומרי המצוות, היא מה מברכים עליה? בכתבה הבאה נעסוק מעט בפיצה, ברכות ומה שביניהן.

03/10/2020
צרכנות

מה אברך ובמה אבורך?

בעולם היהדות לברכות יש חלק חשוב ובלתי נפרד מחיי היומיום. הן נאמרות לפני סוגים שונים של פעילויות ומיועדות להודות לבורא עולם על מה שנתן ואיפשר לנו. ברכות הקשורות באכילה הן חלק מתת קבוצה של ברכות הקרויות ברכות הנהנין, אשר משמשות כברכות שיש לומר עבור הנאות חושניות (מלשון חוש - טעם, ריח וכו'). ישנן שש ברכות כאלו המותאמות כל אחת למאכלים אחרים ("בורא פרי הגפן" למשל היא הברכה שיש לדקלם לפני שתיית יין). בנוסף אליהן קיימת ברכת המזון, שהיא ברכה אחרונה אשר יש לומר בסוף כל סעודה משביעה ללא קשר לתוכנה הקולינרי.

עניין ברכות האכילה הביא לוויכוחים והתפלפלויות רבות לאורך הדורות בין חכמים, כפי שנהוג ואהוב ביהדות. אחרי הכל כשמדובר במזון לא הכל שחור לבן (או מתוק מלוח), ויש מאכלים המורכבים מכמה חומרי גלם, ומעוררים שאלות לגבי טיב הברכה שיש לומר לפניהם. וכאן נכנסת הפיצה לתמונה...

 

ברוך בורא המוציא מזונות

הפיצה אינה מאכל פשוט. היא מורכבת מבצק עשוי קמח, מכילה גבינה שהיא מוצר חלב, ומעוטרת בכמות נאה של ירקות המרכיבים את רוטב העגבניות והתוספות האפשריות השונות. כל זה מביא לוויכוח לא פשוט לגבי אופי הברכה ההולמת את המאכל, ולתחרות צמודה בין ברכת "המוציא לחם מן הארץ" המתייחסת ללחם אשר עשוי חמישה מיני דגן, לבין "בורא מיני מזונות" אשר נאמרת לכבוד מוצרי מזון שאינם לחם, אך מבוססים על חמישה מיני דגן או אורז. יש טענות לכאן ולכאן, ולכל ברכה יש חכמים המצדדים בה, ובצדק. לשיטתם של תפללים רבים, יש להתייחס למטרת האכילה (שובע או קינוח), ואילו אחרים מייחסים חשיבות לסוג הבצק (קמח ומים או בצק עלים). לעומתם יש כאלו השואלים האם מדובר במאכל סעודה - כזה המחייב נטילת ידיים לפניו. בהתאם לתשובה לשאלות אלו ולשיטות השונות שתוארו, יש להשתמש בברכה המתאימה.

כלל חשוב בקביעת הברכה הנכונה הוא הפרדה בין עיקר לטפל. מקובל לברך על החלק העיקרי של המאכל ולפטור את הטפל מחובת הברכה. לדוגמה, במאכל החריימה מתייחסים לדג בהקשר הברכה ולא לרוטב העגבניות שמלווה אותו. עם זאת, השאלה מהו עיקר ומהו טפל אינה כה פשוטה כפי שנדמה ממבט ראשון וכאן בעצם טמון גרעין הפולמוס (או לפחות אחד מהם).

 

ברכה אישית

בין אם אתם מאמינים ובין אם לאו, בין אם אתם דוגלים באמירת המוציא לפני הפיצה ובין אם אתם משתייכים דווקא למחנה מזונות, נדמה שכולנו יכולים לברך את אותה ברכה אישית ונטולת פניות לגבי הפיצה – מי ייתן והפיצה תהיה מוכנה בזמן קצר, תגיע חמה מן התנור, תשביע את קיבתנו ותעלה חיוך על פנינו. 




 

כתבות נוספות


הדרכים הטובות ביותר לפרסום בגוגל בזמן קורונה
תקופת הקורונה יצרה משבר כלכלי וחברתי חסר תקדים בישראל ובעולם. בשעה שרבבות ישראלים מחפשים דרכים יצירתיות להתפרנס, עסקים שעדיין פועלים צריכים לחפש שיטות שיווק אפקטיביות ולא יקרות, על מנת להמשיך ולהתקיים.



בשר מתורבת כחלק מנושא העל חקלאות תאית
לא צריך להסתכל אל העתיד הרחוק בשביל להגיע אל הנקודה שבה בני האדם יתחילו להנות מבשר טעים ואיכותי מבלי שצריך לפגוע אפילו בבעל חיים אחד.



מה ההבדל בין ספק אינטרנט לתשתית אינטרנט?
אין ספק שרובנו נתקלנו לא אחת בבעיה הבאה: אנו חווים בעיות בגלישה, מתקשרים אל ספק האינטרנט שלנו והם בתגובה מפנים אותנו לתשתית – או להיפך, עניין אשר גורם לנו ללא מעט עצבים ולבזבוז של זמן בניסיוננו לטפל בבעיה.



המדריך לרכישת גזיבו
בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר את פתרון ההצללה שנקרא גזיבו. מהו גזיבו ואיך תרכשו אחד שיקיים את המטרות והצרכים שלכם מפתרון ההצללה? על כל אלו נדבר בכתבה הבאה.


 


עוד בהומלס

דירות ונדל"ן

דירות להשכרה

דרושים

דרושים

רכב

רכב יד שניה

יד שניה

יד שניה