מגזין הומלס / חיות מחמד

כל מה שצריך לדעת על תרופות לכלבים

כל מה שצריך לדעת על תרופות לכלבים

תרופות לכלבים - המדריך המלא

במידה וכלבך האהוב סובל מבעיה וטרינרית, הוטרינר שלך עשוי לרשום עבורו תרופה אחת או יותר שנועדו להקל בתסמינים ולסייע לו להחלים. במדריך שלפניך נדון בכל מה שצריך לדעת על תרופות לכלבים: סוגי תרופות נפוצים וההתוויות שלהן, תופעות לוואי אפשריות, וכללי בטיחות במתן תרופות, שיסייעו לך לשמור על בריאותו של הכלב שלך.

מערכת הומלס 28/12/2020

אילו סוגים של תרופות לכלבים נמצאים בשימוש תכוף?

הרשימה שלהלן מכילה את סוגי התרופות הנפוצים ביותר בשימוש בקרב כלבים, אך היא אינה רשימה מלאה של כל סוגי התרופות המשמשות ברפואה וטרינרית, כמובן:

  • אנטיביוטיקה: מדובר בתרופות שהורגות חיידקים, בקטריות ופטריות, ומשמשות לטיפול בזיהומים. תרופות אנטיביוטיות לכלבים לא מטפלות בוירוסים, אבל לפעמים הן נרשמות לטיפול בזיהומים חיידקיים משניים שיכולים להופיע כאשר הכלב נפגע מזיהום נגיפי. דוגמאות לתרופות אנטיביוטיות הניתנות לכלבים וחתולים כוללות: פניצילין, טרימטופרים, צפלקסין ואנרופלוקסצין.
  • נוגדי דלקת שאינם סטרואידים: תרופות נפוצות אלו לכלבים, מפחיתות נפיחות, דלקת, כאב וצליעה. דוגמאות שכיחות לנוגדי דלקת שאינם סטרואידיים לכלבים הינן רימדיל, קרופרופן, מלוקסיקם ופירוקוקסיב.

  • משככי כאבים אופיואידים: תרופות אלו נגזרות בדרך כלל ממורפין ויכולות לשכך כאבים חזקים. דוגמאות שכיחות לתרופות מסוג משככי כאבים אופיואידים לכלבים,כוללות: אוקסיקודון, הידרומורפון, בוטורפנול, מפרידין ופנטניל. רוב התרופות הללו מיועדות לשימוש מוגבל, מפאת הפוטנציאל הממכר שלהן.
  • סטרואידים: לסטרואידים שימושים רבים ושונים הן ברפואה הוטרינרית והן בבני אדם.
    הם יכולים לשמש בתור נוגדי דלקת חזקים ומשמשים לעתים קרובות להפחתת תגובות אלרגיות ואנאפילקטיות. הם משמשים גם במינונים גבוהים לדיכוי של תגובת המערכת החיסונית. דוגמאות נפוצות לתרופות אלו, כוללות פרדניזון, פרדניזולון ודקסמטזון.
  • נוגדי טפילים: מוצרים אלה נועדו למנוע, להרחיק או למגר טפילים פנימיים או חיצוניים שהכלב יכול להדבק בהם, כגון: תולעי מעיים, טפילי מעי חד תאיים (פרוטוזואון), תולעי לב בכלבים, פרעושים וקרציות.
  • תרופות פסיכיאטריות וסמי הרגעה: תרופות אלו משמשות להרגעת כלבים וחתולים הסובלים מחרדה, או לסייע בהפחתת חרדה הקשורה לבעיות התנהגותיות שונות אצל הכלב, הכנת כלבים להרדמה לפני ניתוח או טיסה, וכדי להפחית את תזוזת הכלב במהלך טיפולים וטרינריים רגישים. דוגמאות לתרופות לכלבים מסוג זה, כוללות: דיאזפם, קסילאזין ומידזולם.
  • הורמונים ותרופות אחרות המשמשות לטיפול בבעיות וטרינריות ספציפיות: דוגמאות לתרופות כאלו, כוללות: אינסולין המשמש לטיפול בסוכרת, מתימזול או לבותירוקסין, המשמשות לאיזון הורמונלי בבלוטת התריס, ותרופות לב כגון אטנולול, דיגוקסין, או פימובנדן.
  • תרופות כימותרפיות לכלבים: תרופות אלו משמשות לטיפול בגידולים וסרטן. בין הדוגמאות היותר שכיחות לתרופות מסוג זה, ניתן למצוא: ציספלטין, וינקריסטין, דוקסורוביצין וציקלופוספאמיד.

אף שרבות מן התרופות שמנינו לעיל נמצאות בשימוש וטרינרי, למעשה מדובר בתרופות שבמינונים שונים, משמשות גם בני אדם.

 

האם תרופות לכלבים עלולות לגרום לתופעות לוואי?

באופן כללי, טיפול תרופתי מחייב שקלול של יתרונות התרופה (הפסקת זיהום, הפחתת כאב וכדומה) אל מול הסיכונים האפשריים, ונקיטת אמצעים להפחתת תופעות הלוואי ככל האפשר. אמצעי מניעה אלה משתנים מתרופה לתרופה, אך יכולים לכלול: שמירה על מינון ותדירות נטילה נמוכים ככל האפשר (מבלי לפגוע ביעילות התרופה), מתן התרופה לזמן הקצר ביותר הדרוש, ומתן התרופות לכלב על בטן מלאה או ריקה - בהתאם להנחיות הוטרינר שרשם את התרופה.

שקלול היתרונות והסיכונים במתן תרופות לכלבים, הוא תהליך חשוב שהווטרינר שלך מבצע, בין היתר מכיוון שאותם מנגנונים שהופכים תרופות לכלבים ליעילות בטיפול בבעיות וטרינריות מסוימות, יכולים במקביל גם לגרום לתופעות לוואי בלתי רצויות.

לדוגמא, תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAID) מפחיתות את ייצור הפרוסטגלנדינים בגופו של הכלב, שרבים מהם אחראים למצבי דלקת, כאב ונפיחות. עם זאת, ישנם פרוסטגלנדינים "טובים" בגופנו (ובגופן של חיות המחמד שלנו) המסייעים למעשה להגן עלינו. בשימוש ממושך בתרופות נוגדי דלקת שאינם סטרואידיים, עלולות להופיע בעיות בקיבה בעקבות הפחתת פרוסטגלנדין E, שמסייע בהפחתת כיבים במערכת העיכול.

בנוסף, שימוש ארוך טווח בתרופות מסוג זה, יכול להשפיע לרעה על רמות הפרוסטגלנדינים בכליות, וכתוצאה מכך עלולים לחול שינויים בזרימת הדם בתוך הכליה, העלולים להוביל לפגיעה בכליות.

זו הסיבה שחשוב כל כך לקרוא כל מידע שהווטרינר נותן לך בנושא תרופות לכלבים, ולהתקשר לוטרינר שלך אם אתה חושד בכך שהכלב סובל מתופעות לוואי בעקבות הטיפול התרופתי שנרשם עבורו.

 

על הצורך בבדיקות דם, שתן או צואה לפני ובמהלך טיפול תרופתי לכלבים

תרופות מסוימות לכלבים ניתנות לשימוש במשך פרקי זמן ממושכים ואף למשך שארית חייו של הכלב. על מנת לשמור על בריאות כלבך, חשוב לפנות לוטרינר לביצוע בדיקות תקופתיות, במטרה לוודא שהתרופה עדיין פועלת כפי שהיא אמורה לפעול, ולהפחית את הסיכון לרעילות או להשפעות מזיקות אחרות שעשויות להיות לטיפול תרופתי ארוך טווח. בין הבדיקות השגרתיות שמומלץ לערוך במרפאה הוטרינרית לכלבים שנוטלים תרופות בקביעות, ניתן למנות: בדיקות דם, בדיקות שתן או בדיקות אחרות כפי שנקבעו על ידי הווטרינר.

כמו כן, לעתים קרובות כאשר וטרינרים רושמים תרופות חדשות לכלבים, הם עורכים בדיקות דם / שתן מקדימה לכלב, כדי להבטיח שגופו של הכלב כשיר להתמודד עם הטיפול התרופתי, כדי לקבוע מינונים מדויקים, ועל מנת שתהיה תמונת מצב ברורה לגבי מצבו הבריאותי של הכלב טרום קבלת הטיפול, ומדדים שניתן יהיה לבחון מולם את יעילות הטיפול התרופתי לאורך זמן.

זה חשוב במיוחד בתרופות כמו אינסולין ותרופות לבלוטת התריס, כאשר מינון יתר או תת מינון, יכולים להיות מסכני חיים.

 

עוד במדריכים: כל מה שצריך לדעת על איך לבחור פנסיון לכלבים

 

על אילו כללי בטיחות חשוב להקפיד כשנותנים תרופות לכלבים?

על מנת לשמור על בריאותו ושלומו של כלבך, שים לב לכללי הזהירות הבאים:

  1. לפני שאתם נותנים לכלבכם תרופה חדשה, הקפידו לשאול את הוטרינר אם ישנן תופעות לוואי אפשריות או תגובות בין תרופתיות שחשוב להיות ערניים לגביהן.
  2. במידה וזיהיתם שהכלב סובל מסימפטומים חריגים בעקבות קבלת התרופות או בכלל, חשוב לפנות לוטרינר  בהקדם האפשרי.
  3. היה והוטרינר אינו זמין  ונראה שהכלב סובל ממצוקה ניכרת או נתון בסכנת חיים ממשית, אין לבזבז זמן מיותר - פנו באופן מיידי למרפאת וטרינר תורן באזור מגוריכם או לבית חולים וטרינרי הפעיל 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.
  4. אין להפסיק על דעת עצמך את הטיפול התרופתי שהוטרינר רשם לכלב שלך, אלא אם כן הונחית מפורשות לעשות זאת על ידי וטרינר.
  5. אם הוטרינר הפנה אותך לרכישת תרופת מרשם לכלב שלך בבית מרקחת, אין לתת לבית המרקחת לשנות את המרשם בשום צורה שהיא, כולל שינוי המינון או התרופה שנקבעה, מבלי להתייעץ תחילה עם הווטרינר שרשם אותו.
  6. יש לזכור כי מינון התרופות בבני אדם יכול להיות שונה בתכלית ממה שמתאים לכלב או לחתול.  
  7. לעולם אין להשתמש בתרופות של כלבך עבור חתולים שלך, ולהיפך - תרופות שעשויות להיות בטוחות לשימוש בכלבים עשויות להיות לא בטוחות עד מסכנות חיים עבור חתולים, וכנ"ל במקרה של תרופות לחתולים, שעשויות לסכן את כלבך. זאת משום שיכולים להיות הבדלים גדולים בין כלבים וחתולים בכל הנוגע למינונים ולהתוויות של תרופות.
  8. יש לעקוב תמיד אחר הוראות המרשם - אם יש לכם שאלות בנוגע לתרופות לכלבים וחתולים, שאלו את הוטרינר שלכם.
  9. אין לתת לכלבך תרופות, כולל תרופות ללא מרשם, ללא התייעצות מקדימה עם הוטרינר שלך. תרופות מסוימות עלולות לגרום לתגובות בין תרופתיות עם תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם ותוספי מזון, כך שהווטרינר שלך צריך לדעת על כל מה שאתם נותנים לכלב שלכם.
  10. לעולם אל תשתמש בתרופות של כלב אחד עבור כלב אחר, אלא אם כן הוטרינר שלך הנחה אותך לעשות זאת. זכור שכל כלב זקוק לסוגי תרופות ספציפיים ומינון ספציפי משלו בקבלת טיפול תרופתי, בהתאם למשקלו, גילו ומצבו הבריאותי הפרטני.
  11. פנה לווטרינר שלך אם אתה חושש כי פספסת מנה או שנתת לכלב מינון עודף של התרופה - אם מצב כזה מתרחש כשהמרפאה הוטרינרית שלך סגורה, פנה לוטרינר תורן או לבית חולים וטרינרי לקבלת טיפול חירום באופן מיידי.
  12.  יש להקפיד לסיים תמיד את מתן התרופות לכלבך בהתאם למינון שנקבע על ידי הוטרינר - אלא אם כן הורה לך הווטרינר אחרת.
  13.  יש לזכור כי הפסקת השימוש בתרופות מסוימות לכלבים, כגון סטרואידים מסוגים שונים, צריכה להתבצע באופן הדרגתי ומבוקר. לכן חשוב לעקוב אחר הוראות הווטרינר שלך וההנחיות הרשומות על אריזת התרופה ו / או בעלון השימוש לצרכן.

 

איך מומלץ לאחסן תרופות לכלבים?

להלן מספר כללי אצבע לאחסון תרופות לכלבים בצורה בטיחותית:

  1. יש לאחסן את התרופות מחוץ להישג ידם של חיות המחמד והילדים שלך - הדבר נכון הן לתרופות לכלבים והן לתרופות מסוגים אחרים.
  2. יש לשמור על התרופות באריזות המקוריות שלהן, ולאחסן אותן בטמפרטורה שציין הווטרינר שלך. אין להעביר את התכולה לבקבוק או אריזה שונים.
  3. מכיוון שתרופות של חיות מחמד יכולות להיות דומות או זהות לתרופות שלך, חשוב לאחסן אותן בנפרד מהתרופות של שאר בני הבית, כדי למנוע בלבול שיכול להוביל לטעויות מסכנות חיים.
  4. אם הכלב שלך מקבל יותר מתרופה אחת, חשוב מאוד לשים לב שאתה נותן לו כל תרופה בהתאם להוראות הספציפיות והמינונים שנקבעו עבורה, כמפורט במרשם ובאריזת התרופה. זכור כי המינון של כל תרופה לכלב יכול להיות שונה מאוד בין התרופות השונות, ואתה לא רוצה לתת לכלבך מנת יתר או מינון נמוך מדי מהתרופות שהוטרינר רשם, רק מכיוון שהתערבבו לך חפיסות התרופות.

 

האם תוקפן של תרופות לכלבים יכול לפוג?

בהחלט כן. לכן חשוב להשליך לפח תרופות לכלבים שפג תוקפן. גם אם אתם סבורים שכלבכם סובל שוב מבעיה זהה לזו שטיפלתם בה בעבר באמצעות תרופה מסוימת, אל תחליטו על דעת עצמכם לתת לכלב את אותה התרופה או שאריות ממנה, משום שהיא עלולה להזיק לו ויכולה להפריע לאבחון מדויק של הבעיה הנוכחית ממנה הכלב סובל.

לסיכום, לפני מתן תרופות לכלבים, חשוב להתייעץ תחילה עם הוטרינר שלך.

רפואה שלמה!

 

 

למחלקת חיות המחמד של הומלס היכנסו לכאן



מערכת הומלס

 

כתבות נוספות


הכירו את הכלבים הזעירים והמתוקים: איזה כלב קטן מתאים לכם?
אם אתם חולמים על כלב קטן ומתוק שיוכל להיכנס בקלות לדירה, או פשוט אוהבים כלבים קטנטנים עם אופי ענק – זה בדיוק המאמר בשבילכם.



טיפול בפחד מכלבים
מצד אחד ידידו הטוב של האדם, מצד שני חיה בעלת עבר פראי. איך אפשר להסביר מדוע אנשים מפחדים מכלבים, האם ניתן לטפל בכך ומהו ההבדל בין פחד מכלבים בגיל צעיר לבין פחד מצטבר בגיל מבוגר?



ביגל - הולך לכל מקום בעקבות האף
ביגל מתאים לילדים ומבוגרים - אבל רק אם אתם אוהבים לעשות חיים ולהנות מהחיים. זהו גזע קטן, קומפקטי וקשוח, המתאים לכל מי שמחפש בן לוויה נאמן ומלא שמחת חיים, אבל גם לא חושש להפעיל טכניקות יצירתיות וסבלניות של אילוף הכלב.



ג'ק ראסל טרייר- צייד שועלים מדופלם
טופח באנגליה כבר לפני 200 שנה לצורך ציד שועלים, ג'ק ראסל טרייר הוא כלב קטן עם אופי תוסס וחכם. הוא מקסים ומלא חיבה, נאמן וקשור מאוד לבעליו, אבל זקוק לאילוף סמכותי ולכן מתאים לבעלי כלבים מנוסים, אחרת יצטרך אילוף מקצועי.


 


עוד בהומלס

דירות ונדל"ן

דירות להשכרה

דרושים

דרושים

רכב

רכב יד שניה

יד שניה

יד שניה