מגזין הומלס

דוח רשות הפטנטים לשנת 2022 מגמות כלליות ואתגרים משפטיים

דוח רשות הפטנטים לשנת 2022 מגמות כלליות ואתגרים משפטיים

במהלך חודש מאי התפרסם  דו"ח פעילות מסכם לשנת 2022 של רשות הפטנטים.

25/06/2023
פיננסים

 

מגמות כלליות

בכל הנוגע לסטטיסטיקות ונתונים, התמונה העולה היא כי לאחר שנתיים של פעילות בצל הקורונה, הפעילות חזרה למסלולה, ומגמת הגידול הכללית בתחום פטנטים וסימני המסחר נמשכה. יוצא דופן הוא תחום העיצובים בו נשמה ירידה קלה. זוהי עובדה מפתיעה  לנוכח הציפיות והתחזיות לעלייה, בעקבות הצטרפות ישראל להסכם האג, המספק מנגנון להגשה וניהול זכויות עיצוב במספר רב של מדינות באמצעות מנגנון בינלאומי אחיד.

ככלל, מעיון בנתונים לא נראה שינוי משמעותי ברוב הנושאים  - מספרי מגישים, הרכב המגישים לפי מדינות מקור, אחוזי הקבלה וכד'.

 

מהדוח עולות כמה נקודות מעניינות:

  • במרבית מחלקות תחום הפטנטים נמשכה מגמת קיצור זמני הבחינה, וזמן ההמתנה הממוצע ירד לחודשיים, מלבד תחום הביוטכנולוגיה שם נרשמה עלייה ל-4 חודשים.
  • תהליכי המחשוב המשיכו להתקדם - אפשרויות החיפוש באתר חיפוש פטנטים הורחבו, הממשק מול רשם החברות הושלם וכד'.
  • מתן האפשרות לקבל דוחות בחינה בשפה האנגלית, שנכנסה לתוקף בתחילת 2022, זכתה להיענות רבה. כ-76% מדוחות הבחינה הראשונה במהלך השנה נמסרו, לבקשת המגישים בשפה האנגלית. נתון זה אינו מפתיע לנוכח העובדה כי מרבית מבקשי הבקשות בישראל הם זרים, והאפשרות לקבל דוח באנגלית חוסך את הצורך בתרגומים.
  • הרשות הישראלית ממשיכה בהצלחה את פעילותה תחת אמנת ה-PCT, הן כמשרד מקבל והן כמשרד חיפוש ובחינה בין-לאומיים, והיא עומדת בכל הקריטריונים המקצועיים יחד עם מקבילותיה בעולם.

 

התפתחויות ואתגרים בתחום החקיקה

במבט על, מעבר לעיון בנתונים הסטטיסטיים, נראה כי כמה מההתפתחויות החשובות והמעניינות הן בתחומי החקיקה ושינוי תקנות.

משנת 2020 מנסה הרשות לקדם את יצירתו של מסלול הגשה חדש בשם "בקשה ארעית" המקביל ל- provisional application הייחודי בארה"ב. המנגנון הנ"ל מאפשר למגיש "לתפוס" תאריך בכורה, באמצעות הגשת מסמך הכולל רק תיאור כללי של ההמצאה, ללא תביעות מפורטות ואז לקבל 12 חודשי חסד, שבהם יוכל להשתמש כדי לערוך ולהגיש בקשה מפורטת.

ראש הרשות, עו"ד אופיר אלון, הצפוי לסיים את תפקידו במחצית השנייה של השנה, ציין כי חקיקת התיקונים בחוק הפטנטים, הכולל בין היתר את תקנת הבקשה הארעית, התעכב בשל פיזור הכנסת ביוני 2022. הוא הביע תקווה כי החקיקה תעבור השנה, וציין כי החוק החדש אמור להכיל תיקונים בתחומים נוספים כגון בחינה לפי דרישה, שינויים בהליכי התנגדות, היוועדות חזותית, יפויי כוח, אגרות עבור שינוי שם וכתובת ועוד. לדבריו מטרת תיקונים אלה היא בעיקר להקל בעומס הבירוקרטי המוטל כיום על מגישי בקשות פטנט.  בהקשר זה אמר כי לדעתו יש לפשט את תהליכי ההתנגדות לרישום סימנים מסחריים ולבחון האם השינויים המקודמים בהליך התנגדות לפטנט באמת ישיגו קיצור והוזלה של ההליכים.

נושא חשוב ומעניין שעלה בדברי ההקדמה לדוח הוא ההגנה על יצירות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית (הכוונה כמובן ל-chatGPT, DALL-E 2, Midjourney ודומותיהן). מהדוח עולה כי עניין זה עומד במוקד הדיונים בפורומים בין-לאומיים ובמשרדי הפטנטים וכי הרשות הישראלית משתתפת ומעורבת בדיונים אלה ועוקבת אחר הנעשה בתחום הנ"ל בעולם.

ראש הרשות הרחיב על תוצאות הוועידה בדלתיים פתוחות עם הציבור שנערכה באמצע שנת 2022 וציין את הדרישה כי הרשות תגביר את מעורבותה בהנגשת זכויות הקניין הרוחני לציבור הרחב. לדבריו בתחום סימני מסחר ועיצובים, הרשות מעניקה מענה באמצעות מדריכים בסיסיים, המכילים הסברים פשוטים וברורים גם לחסרי השכלה משפטית. באשר לפטנטים הוא מסר כי בימים אלה הרשות משלימה את חיבורו של מדריך דומה בתחום הפטנטים.

לגבי ההסכמה סביב הצורך בערכאה מתמחה בקניין רוחני בישראל בבתי המשפט, כתב ראש הרשות כי ממחקר שנערך, עולה כי מספר התיקים בכלל סוגי זכויות הקניין הרוחני (פטנטים, סימני מסחר וכד') אינו מצדיק הקמת והפעלת ערכאה כזו וכי יש להסתפק בהרחבת ושיפור ההכשרות הקיימות בבתי המשפט.

 

ניוטון חיפוש פטנטים

חברת ניוטון חיפוש פטנטים בע"מ הוקמה ב,2004 - ניוטון התבססה כחברת חיפוש פטנטים הגדולה, המנוסה והוותיקה בישראל. באמצעות החברה האירופית שלה (AB Patentest) היא מפעילה סניפים בשוודיה ובאנגליה ובאמצעות החברה האמריקנית שלה (.Inc Patentest) היא מפעילה סניף באטלנטה, ארה"ב.




 

כתבות נוספות


דברים שחובה לדעת על פנסיית חובה
אין ספק שנרוויח את הפנסיה ביושר אחרי שנים של עבודה. אבל כדי שנוכל לממש את כל התכניות שלנו אנחנו צריכים כסף. הרי התרגלנו לרמת חיים מסויימת ויהיה לנו קשה עד בלתי אפשרי לחיות ללא הכנסה חודשית קבועה. אז מה חשוב לדעת כדי להגיע לרגע הנכסף?



זהירות! השקעה מסוכנת – איך תזהו השקעות מסוכנות?
מטבע הדברים, כל השקעה טומנת בחובה סיכון מסוים, אך ישנן כאלו שצריכות לעורר אצלנו דגלים אדומים, גם אם הן נראות השקעות מפתות וקורצות במיוחד. מהן השקעות מסוכנות וכיצד ניתן לזהות אותן? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם



קיבלתם סירוב למשכנתא? אנחנו נדאג לעשות את מה שצריך על מנת לאשר אותה עבורכם
קבלת סירוב לבקשת משכנתא יכול להיות חוויה מתסכלת, במיוחד אם השקעת הרבה זמן ומאמץ במחקר והכנת הבקשה שלך. במאמר זה, נסקור כמה מהסיבות מדוע בנקים עשויים לסרב לבקשת משכנתא ואילו צעדים תוכל לנקוט אם אתם מוצאים את עצמכם מסורבי משכנתא על ידי הבנק.



עבודה מהבית - האם יש השפעה על ביטוח הדירה?
אין ספק שהקורונה שנחתה עלינו אי שם בתחילת שנת 2020 שינתה את עולמנו בתחומים רבים - היחסים החברתיים - אפילו עם הקרובים אלינו ביותר, המרחב האישי וגם המרחב התעסוקתי. בזמן שמקומות רבים קרסו, חלקם נסגרו, בעקבות הסגרים וההגבלות, מקומות עבודה אחרים אימצו את מודל העבודה מהבית, וחלקם אף המשיכו איתו גם כשהוסרו...


 


עוד בהומלס

דירות ונדל"ן

דירות להשכרה

דרושים

דרושים

רכב

רכב יד שניה

יד שניה

יד שניה