מגזין הומלס

מתי מפרקים שיתוף במקרקעין? תשובות משפטיות לשאלות נפוצות

מתי מפרקים שיתוף במקרקעין? תשובות משפטיות לשאלות נפוצות

שותפות במקרקעין מהווה דרך נפוצה הלמדי לרכישה של נכסים שונים לרבות: דירות, בתים ו/או מגרשים. שותפות מהסוג הזה מאפשרת לאנשים שונים להתאגד יחד, ולחלוק בהוצאות רכישת הנכס ותחזוקתו. על אף זאת, לעיתים קרובות נוצר מצב שבו השותפים אינם מסתדרים ביניהם, או שאולי מטרותיהם משתנות עם הזמן והדרכים מתפצלות.

22/02/2024
פיננסים

כתוצאה מכך, מתעורר הצורך בפירוק שיתוף במקרקעין בין אחים , או בפירוק שיתוף מכל סוג אחר. במקרים אלה, נדרש תהליך מוסדר של פירוק השותפות במקרקעין על פי החוק ובליווי משפטי. פירוק השותפות כרוך בהסדרת הזכויות בנכס, חלוקתו בין השותפים או מכירתו, הסדרת חובות וזכויות הצדדים ועוד. זהו תהליך מורכב שיש לבצע אותו בזהירות ותוך קבלת ייעוץ משפטי נכון.

 

מהן הסיבות העיקריות לפירוק שיתוף במקרקעין?

כעת, נציג בפניכם את הסיבות הבולטות ביותר אשר מובילות לפירוק שותפות במקרקעין:

  • סכסוך בין שותפים - ישנם לא מעט מקרים בהם הסיבה המרכזית לפירוק שיתוף היא סכסוך מתמשך בין השותפים שמונע מהם להמשיך ולתפקד במשותף. הסכסוך יכול לנבוע מאי הסכמות כספיות, אי אמון הדדי, ויכוחים הנוגעים לאופן ניהול הנכס ועוד.
  • שינוי במצבם האישי של השותפים - שינויים במצב המשפחתי או הכלכלי של אחד השותפים עלולים להוביל לרצון בפירוק השותפות. למשל גירושין, פטירה, הידרדרות כלכלית וכדומה.
  • צרכים משתנים של שותפים - לעיתים עם השנים משתנים הצרכים והאינטרסים של השותפים ביחס לנכס, והם מעוניינים לממש את חלקם ולפרוש מהשותפות.
  • רצון למימוש רווחי הנכס - בחלק מן המקרים, כאשר ערכו של הנכס עולה, אצל חלק מן השותפים עשוי להתעורר הרצון לממש רווחים באמצעות פירוק השותפות ומכירת הנכס.

 

למי יש את הזכות לתבוע פירוק שיתוף במקרקעין?

הזכות לתבוע פירוק שיתוף במקרקעין שייכת בראש ובראשונה לשותפים עצמם. לכל אחד מהשותפים במקרקעין יש את הזכות לפנות לבית המשפט ולבקש את פירוק השיתוף בנכס. בין אם מדובר בשותפות המחזיקה בבעלות על הקרקע ובין אם מדובר בזכות חכירה או זכות אחרת במקרקעין. מעבר לשותפים עצמם, גם גורמים שלישיים מסוימים עשויים להיות זכאים לתבוע את פירוק השותפות. למשל, נושה של אחד השותפים שיש לו עיקול על חלקו במקרקעין, יורש של שותף שנפטר וכן הלאה. כמו כן, רשויות המס רשאיות במקרים מסוימים לתבוע את פירוק השיתוף כאמצעי לגביית חובות. תביעות לפירוק שותפויות נדונות בבית המשפט, שתפקידו להכריע האם יש לפרק את השיתוף בהתאם לנסיבות וטענות הצדדים.

 

מתי ניתן לתבוע פירוק שיתוף?

פירוק שיתוף במקרקעין מהווה צעד קיצוני, שלעיתים הופך להכרחי כאשר השותפות אינה מתפקדת עוד. כל אחד מן השותפים יכול לתבוע פירוק שיתוף בכל רגע נתון אך יהיה עליו לקבל הסכמה מלאה מכל השותפים גם אם הם לא מעוניינים בפירוק השותפות. על מנת לתבוע פירוק שיתוף ללא הסכמה מלאה, יש להוכיח לבית המשפט אחד מהדברים הבאים: סכסוך עמוק ובלתי ניתן לגישור בין שותפים, הפרה בוטה של הסכם השותפות על ידי אחד השותפים, שינויים משמעותיים בנסיבות האישיות או הכלכליות של השותפים. פירוק שותפות הוא צעד קשה, אך לעיתים הכרחי כשהבסיס לשותפות כבר אינו קיים.

 

אילו גורמים משפיעים על משך הזמן של פירוק שיתוף?

הליך פירוק שיתוף במקרקעין הוא תהליך משפטי מורכב, שאורכו ומורכבותו מושפעים ממספר גורמים. כעת נציג בפניכם מידע בנוגע לשלושת הגורמים המרכזיים המשפיעים על משך הזמן הנדרש להשלמת הליך פירוק

השיתוף:

  • כמות השותפים הרשומים בנכס - ככל שמספר השותפים הרשומים על הנכס גדל, כך גדלה המורכבות ומשך הזמן הנדרש להשלמת הליך פירוק השיתוף. הסיבה לכך נעוצה בקושי לתאם ולהגיע להסכמות בין מספר רב של צדדים. לצורך הדוגמא, כאשר יש 5 שותפים על נכס אחד, סביר להניח שלפחות שותף אחד יתנגד להצעת פירוק מסוימת, דבר אשר יעכב את כל התהליך. בנוסף, ככל שיש יותר שותפים כך גדל הסיכוי למחלוקות וסכסוכים ביניהם, אשר יקשו על השגת הסכמות.
  • סוג ההסדר הנבחר - סוג ההסדר המוצע לפירוק השיתוף משפיע רבות על הזמן הנדרש להשלמת התהליך. ככל שהפתרון המוצע פשוט וישיר יותר, כגון חלוקת הקרקע או מכירת הנכס, ניתן בדרך כלל להגיע להסכמה בפרק זמן סביר. לעומת זאת, הסדר מורכב ויוצא דופן עלול להימשך חודשים ואף שנים, במיוחד אם הוא כרוך בפיצויים, הקצאת זכויות לטווח ארוך וכד'. ככל שהפתרון מסובך יותר, גדלים הסיכויים למשא ומתן ממושך בין הצדדים.
  • שיתוף פעולה בין כלל השותפים - שיתוף פעולה ונכונות להגיע לפשרות בין השותפים תורמים מאוד להגברת קצב פירוק השיתוף, מנגד מחלוקות וחוסר הסכמה ביניהם עלולות לעכב מאוד את התהליך. שותפים אשר מסוכסכים זה עם זה יתקשו להתקדם במשא ומתן, ולכן כל שלב יארך זמן רב מהרגיל. בנוסף, חוסר אמון בין השותפים מוביל לאי הסכמות חוזרות ונשנות. לעומת זאת, כאשר יחסים טובים שוררים בין השותפים, ניכרת הבנה הדדית רבה יותר.
  • מורכבות משפטית - במקרים בהם הבעלות וההסכמים הקיימים בין השותפים מורכבים יותר מבחינה משפטית, כך גדל משך הזמן הנדרש לטיפול בתיק פירוק השיתוף. הסיבה לכך היא שנדרש זמן רב יותר לשם הבנה מעמיקה של הזכויות והמגבלות השונות החלות על הצדדים. למשל, אם ישנם הסכמי שיתוף סבוכים במיוחד או שחלק מהשותפים הם קטינים - הניתוח המשפטי של המצב יימשך זמן ממושך. בנוסף, נדרשת זהירות רבה והשקעת זמן בניסוח מדויק של הסכם פירוק השיתוף, על מנת להימנע ככל האפשר מבעיות חוזיות ומשפטיות בעתיד.

 

זקוקים לסיוע? משרד עורכי הדין דרעי רייפר ושות' הינו משרד מוביל ומנוסה בתחום המשפט המסחרי עוד משנת 1987. לפניה למשרד לצורך ייעוץ ראשוני ללא עלות התקשרו 050-711-8585 או היכנסו לאתר משרד עורכי דין דרעי רייפר ושות' .




 

כתבות נוספות


טיפים להכנה מושלמת לבחינת מועצת רו"ח
כשחושבים על חשבונאות, נזכרים מיד גם בבחינה של לשכת מועצת רואי החשבון, ובכך שהיא מאז ומעולם הייתה נחשבת לאימת הסטודנטים או הבוגרים. אבל מה אם נגיד לכם שיש כמה טיפים מוכחים להכנה טובה לבחינה, וגם כמה כלים שישפרו את הסיכוי שלכם לצלוח אותה בשלום? הנה כל הפרטים



מחפשים פודקאסט משכנתא טוב? מצאתם ובגדול!
כמה עולה מנה פלאפל, ייתכן שכבר שמתם לב. אולי אפילו בחרתם בדוכן פלאפל כזה או אחר, בין השאר בהתחשב במידע חיוני זה. אז כמה אתם מוציאים לחודש על פלאפל? וכמה על המשכנתא?



בדיקות שכדאי לעשות לפני עסקת מקרקעין
עסקה בעולם הנדל"ן היא תמיד גדולה, מורכבת ומסועפת מאוד ומערבת בתוכה סכומי כסף גדולים ובהתאם לכך סיכונים שצריך לדעת איך לנהל מכדי להימנע מהפסדים כלכליים כבדים.



זהירות! השקעה מסוכנת – איך תזהו השקעות מסוכנות?
מטבע הדברים, כל השקעה טומנת בחובה סיכון מסוים, אך ישנן כאלו שצריכות לעורר אצלנו דגלים אדומים, גם אם הן נראות השקעות מפתות וקורצות במיוחד. מהן השקעות מסוכנות וכיצד ניתן לזהות אותן? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם


 


עוד בהומלס

דירות ונדל"ן

דירות להשכרה

דרושים

דרושים

רכב

רכב יד שניה

יד שניה

יד שניה